Jagung (bahasa Inggeris: maize) merupakan bijirin makanan
ruji dari Mesoamerica, spesies Zea mays ssp. mays. Jagung merupakan tanaman
yang ditanam berasal dari teosinte Zea mays ssp. parviglumis, tumbuhan asal di
sungai Balsas Lembah di Mexico selatan, dengan sehingga 12% bahan genetik
didapati daripada Zea mays ssp. mexicana melalui introgresi. Istilah
"teosinte" digunakan untuk menggambarkan semua spesies dalam genus
Zea, kecuali Zea mays ssp. mays. Pendapat yang menyatakan bahawa genus
Tripsacum yang berkait dengan asal tumbuhan jagung telah dinafikan dengan
analisa genetik moden.
RESEPI
JAGUNG MASAK SUSU
BAHAN-BAHAN
Jagung 5 - 6 ketul
– potong dua atau 3 ikut saiz jagung
Susu segar 1 cawan (guna susu cair lagi sedap)
Air secukupnya
Butter 3 sudu besar
Garam secubit
Gula 5 sudu besar
PROSES MASAK
Rebus semua sekali sampai masak. Siap. Boleh dimakan.
No comments:
Post a Comment