Sambal belacan merupakan satu hidangan sampingan yang
biasanya dimakan bersama ikan ataupun ulam. Sambal belacan pada amnya merupakan
cili yang ditumbuk bersama belacan, garam dan sedikit gula.
Sambal belacan juga boleh dicampurkan dengan tempoyak
bagi menyedapkannya. Bagi mereka yang meminati sambal belacan pedas, cili padi
atau juga dikenali sebagai cili api, akan digunakan bagi menggantikan lada
besar. Juga boleh ditambah dengan limau kasturi sebagai penyedap rasa
RESEPI
SAMBAL BELACAN GORENG
BAHAN-BAHAN
10 biji cili padi
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
2 biji tomato masak ranum (dadukan)
3 biji bawang merah
1 inci belacan
garam secubit gula/perasa
sedikit minyak masak
Perahan jus limau kasturi/limau nipis
PROSES MASAK
Bawang dikupas kulit kemudian potong potong .
Cili padi, cili merah dan cili hijau dipatah patahkan kan
Panaskan minyak. Masukkan bawang,cili padi,dan belacan.
Tumis hingga agak layu
Terakhir sekali baru masukkan tomato goreng -Angkat dan
masukkan dlm lesung/pengisar dan tumbuk lumat -Tambah garam dan
perasa/gula.
Perahkan jus limau nipis/limau kasturi.
No comments:
Post a Comment