Kepah atau Siput gayam merupakan
sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di
pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan sungai yang boleh
dimakan dari genus Asaphis. Ia boleh didapati di sekitar Perlis, Malaysia dan
juga Satun Thailand.
BAHAN-BAHAN
1kg kepah - bersihkan
3-4 sudu besar cili kering mesin/cili
boh
2-3 sudu besar sos tiram
1-2 sudu sos cili
Bancuhan tepung jagung
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR
1cm belacan – tumbuk
2-3 biji
bawang putih – tumbuk
5-6 biji
bawang merah kecik – tumbuk
7-8 biji cili
padi - diketuk
2 tangkai
serai - diketuk
Daun kunyit -
hiris setebal 1cm
PROSES MASAK
Tumis serai, cili padi, bahan tumbuk
dan cili boh hingga wangi dan naik minyak kemudian masukkan sos tiram dan sos
cili, garam dan gula.
Masukkan
bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah dan akhir sekali masukkan hirisan
daun kunyit.
No comments:
Post a Comment