KEPAH
Kepah atau Siput
gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak
dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan sungai
yang boleh dimakan dari genus Asaphis. Ia boleh didapati
di sekitar Perlis, Malaysia dan juga Satun Thailand.
RESEPI KEPAH MASAK
SAMBAL SERAI
BAHAN BAHAN
500kg kepah
2 sudu besar cili
sos
1 sudu besar sos
tiram
1/2 sudu besar sos
ikan
1 sudu kecil gula
garam
serbuk perasa
secukup rasa
minyak untuk
menumis
3 batang serai
ketuk
BAHAN DIKISAR
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang puteh
1/2 inci halia
10 biji cili
15 Biji cili padi
PROSES
MASAK
Panaskan minyak
dalam kuali. Setelah minyak panas, tumiskan bahan2 kisar tadi hingga garing. Setelah
garing masukkan sos cili, sos tiram, sos ikan, garam jangan banyak sangat sebab
sos ikan tu pun dah agak masin ok, dan gula. Biarkan seketika.
Kemudian masukkan
pula lala tadi. Kacau dan tutup dalam beberapa minit . Masukkan bawang besar
tadi. Kacau lagi dan biarkan kuah dier agak pekat sikit
Padamkan api dan
boleh lah dihidangkan dan dihias mengikut citarasa anda semua. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment