PERIA
Peria atau pare
adalah tumbuhan merambat yang berasal dari wilayah Asia Tropis, terutama daerah
India bagian barat, yaitu Assam dan Burma.
Anggota suku
labu-labuan atau Cucurbitaceae ini biasa dibudidayakan untuk dimanfaatkan
sebagai sayuran maupun bahan pengobatan.Nama Momordica yang melekat pada nama
binomialnya berarti "gigitan" yang menunjukkan pemerian tepi daunnya
yang bergerigi menyerupai bekas gigitan
RESEPI PERIA GORENG
BAHAN BAHAN
1/2 batang peria
2 sudu makan tepung
beras
1 sudu makan tepung
jagung
1 sudu makan serbuk
cili
1 sudu besar rempah
kari daging
1 sudu teh serbuk
kunyit
1/2 sudu kecil
garam
1/2 sudu teh serbuk
lada hitam
1 sudu makan air
PROSES MASAK
Peria dibelah 2 dan
dibuang biji dan putihnya dengan tangan.
Potong bulat nipis
dan sekata. Rendam peria dengan air
dan 1/2 sudu makan garam dan 2
sudu makan gula selama 1/2 jam.
Sejatkan airnya.
Bila airnya sudah sejat, letak peria di atas tisu dapur untuk mengeringkannya.
Masukkan semua
bahan kecuali air ke dalam mangkuk. Gaul rata peria dan bahan-bahan tadi. Masukkan
1 sudu makan air dan gaul rata.
Panaskan minyak
yang banyak di dalam kuali dan masukkan peria satu demi satu. Masak hingga
garing tepungnya. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment