Thursday, November 30, 2017

RESEPI PERIA GORENG

PERIA
 Peria atau pare adalah tumbuhan merambat yang berasal dari wilayah Asia Tropis, terutama daerah India bagian barat, yaitu Assam dan Burma.

Anggota suku labu-labuan atau Cucurbitaceae ini biasa dibudidayakan untuk dimanfaatkan sebagai sayuran maupun bahan pengobatan.Nama Momordica yang melekat pada nama binomialnya berarti "gigitan" yang menunjukkan pemerian tepi daunnya yang bergerigi menyerupai bekas gigitan

RESEPI PERIA GORENG
BAHAN BAHAN
1/2 batang peria
2 sudu makan tepung beras
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan air


PROSES MASAK
Peria dibelah 2 dan dibuang biji dan putihnya dengan tangan.

Potong bulat nipis dan sekata. Rendam peria dengan air  dan  1/2 sudu makan garam dan 2 sudu makan gula selama 1/2 jam.

Sejatkan airnya. Bila airnya sudah sejat, letak peria di atas tisu dapur untuk mengeringkannya.

Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam mangkuk. Gaul rata peria dan bahan-bahan tadi. Masukkan 1 sudu makan air dan gaul rata.


Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali dan masukkan peria satu demi satu. Masak hingga garing tepungnya. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment