Sambal
ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya
ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan.
Sambal
ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat
berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.
BAHAN
BAHAN
2 keping
tempe dipotong kecil-kecil dan digoreng garing
2 biji
kentang saiz besar dipotong kecil-kecil dan digoreng garing
2 keping
tauhu saiz sederhana dipotong kecil-kecil dan digoreng
secekak
suhun direndam
secekak
fucuk @ tauhu kering direndam dan dipotong ikut suka
3 biji
bawang merah dihiris
1 biji
bawang putih dihiris
3 biji
cili merah dihiris
kicap
masin secukupnya
sedikit
gula
PROSES MASAK
Tumis
bahan-bahan yang dihiris hingga agak garing, masukkan kicap masin dan gula.
Kacau sebati
Masukkan
bahan-bahan yang digoreng dan kacau lagi.
Masukkan
suhun dan fucuk dan gaul sebati.
No comments:
Post a Comment