Wednesday, November 22, 2017

RESEPI SAMBAL GORENG UDANG BASAH

Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan. Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.
BAHAN BAHAN
500 gram udang dikupas kulitnya dan tinggalkan bahagian ekor sahaja
sedikit belacan
secekak suhun direndam
secekak fucuk direndam dan dipotong-potong
1 keping tempe plastik dipotong dadu dan digoreng lembab
3 biji kentang dipotong dadu dan digoreng lembab
1/2 sudu kecil pati asam adabi
garam, gula dan perasa secukupnya

BAHAN DIHIRIS
5 biji cili merah
5 biji bawang kecil
2 biji bawang merah

PROSES MASAK
Tumis bahan-bahan hiris dan belacan hingga bahan-bahan hiris layu.

Tambahkan pati asam jawa, gula, garam dan perasa secukupnya. Kacau sebati.

Tambahkan udang dan kacau lagi. Bila udang sudah bertukar warna tambahkan dengan suhun dan fucuk. Gaul sebati dan tambahkan air sedikit. Kacau lagi.

Tambahkan kentang dan tempe. Kacau lagi. Bila masakan telah mesra dan sebati tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment