Wednesday, November 29, 2017

RESEPI SAMBAL SARDIN

PENGETINAN

Pengetinan merupakan kaedah mengawet makanan yang mana kandungan makanan diproses lalu disimpan ketat di dalam bekas kedap udara. Pengetinan menawarkan hayat simpanan yang biasanya dari satu ke lima tahun, tetapi dalam keadaan-keadaan tertentu boleh jauh lebih lama. Produk bertin kering sejuk beku boleh kekal elok dimakan selama 30 tahun. Pada 1974,

Persatuan Pemproses Makanan Kebangsaan Amerika Syarikat menguji sampel-sampel makanan bertin dari bangkai bot api Bertrand yang karam di Sungai Missouri pada 1865. Sungguhpun rupa, bau dan kandungan vitaminnya sudah banyak merosot, tetapi langsung tiadanya kesan pertumbuhan mikrob, maka makanan yang berusia 109 tahun itu ditentukan masih selamat untuk dimakan

RESEPI SAMBAL SARDIN

BAHAN BAHAN
1 tin sardin sederhana besar
1 labu bawang besar - dipotong nipis
1 ulas bawang putih - dimayang
5 biji cili padi- diketuk
1 sudu besar cili kisar
1 keping asam keping
sedikit air
sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

PROSES MASAK
Panaskan minyak dalam kuali.Tumis bawang besar, bawang putih, cili api, cili kisar dan asam keping sehingga naik  bau.


Masukkan ikan sardin dan sedikit air. Kacau rata.Masukkan garam secukup rasa. Apabila dah pekat, angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment