GULAI
Gulai ialah masakan
bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya
adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak
lemak di luar Negeri Sembilan.
Gulai berasal
daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di
Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang
Minangkabau.
Kini terdapat
beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal
yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat
juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan
hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut
selera masing-masing yang tidak tahan pedas
RESEPI GULAI TULANG
REBUNG MADU
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
1 kilo tulang daging lembu - dibersihkan dan direbus hingga
empuk dagingnya.
1 bungkus rempah
kari daging - dicampur dgn sedikit air
2 cawan santan
Rebung madu
Sedikit minyak utk
menumis
Garam secukup rasa
BAHAN TUMIS
2 ulas bawang merah
- dimayang
2 ulas bawang putih
- dimayang
halia- dimayang
daun kari
kulit kayu manis,
buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih
PROSES MASAK
Panaskan minyak dlm
periuk. Tumiskan bahan tumis hingga naik bau dan kekuningan.
Masukkan rempah.
Kacau rata. Masukkan daging tulang lembu
bersama air rebusannya, rebung dan sedikit air.
Masak sehingga naik
minyak dan rempah masak. Masukkan santan dan garam secukup rasa.
Kacau rata. Biarkan
mendidih selama 5 - 10 minit. Perlahankan api. Angkat dan sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment