Sambal
ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya
ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan. Sambal ialah
salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai
kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.
BAHAN
BAHAN
500 gram
udang saiz sederhana dibuang sesunggutnya
3 senduk
cili kering dikisar
7 biji
bawang merah
2 biji
bawang putih
1 biji
bawang besar dihiris bulat-bulat
sedikit
belacan
air asam
jawa secukupnya
garam,
gula dan perasa secukupnya
PROSES MASAK
Kisar
bawang merah, bawang putih dan belacan dengan air asam jawa.
Tumiskan
cili kering kisar, diikuti bahan-bahan lain yang dikisar hingga garing.
Masukkan
udang dan gaul rata. Rasakan masin, manis dan lemaknya.
Masukkan
pula hirisan bawang besar, gaul lagi dan biar seketika di atas api atau
sehingga udang masak tetapi jangan biar terlalu lama.
No comments:
Post a Comment