Tuesday, November 21, 2017

RESEPI SAMBAL TUMIS UDANG

Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan. Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.
BAHAN BAHAN
500 gram udang saiz sederhana dibuang sesunggutnya
3 senduk cili kering dikisar
7 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 biji bawang besar dihiris bulat-bulat
sedikit belacan
air asam jawa secukupnya
garam, gula dan perasa secukupnya

PROSES MASAK
Kisar bawang merah, bawang putih dan belacan dengan air asam jawa.

Tumiskan cili kering kisar, diikuti bahan-bahan lain yang dikisar hingga garing.

Masukkan udang dan gaul rata. Rasakan masin, manis dan lemaknya.

Masukkan pula hirisan bawang besar, gaul lagi dan biar seketika di atas api atau sehingga udang masak tetapi jangan biar terlalu lama.

No comments:

Post a Comment