Sotong
ialah sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang
BAHAN
BAHAN
500 gram
sotong dipotong-potong, dicuci bersih dan diambil pundi hitamnya
3 batang
serai dititik
5 biji
bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang
putih ditumbuk
1/2 inci
halia ditumbuk
1/2 sudu
kecil jintan manis dikisar
1/2 sudu
teh lada hitam ditumbuk
1 biji
bawang besar dihiris
1 sudu
besar cili kering dikisar
2 sudu
besar air asam jawa
garam,
gula dan perasa secukupnya
PROSES MASAK
Panaskan
minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk dan dikisar hingga naik bau. Tambahkan
cili kisar dan tumis lagi
Masukkan
serai yang dititik dan hirisan bawang besar dan digaul sebati
Bila naik
bau, masukkan sotong diikuti dengan air asam, garam, gula dan serbuk perasa
secukupnya
Tutup api
setelah sotong tadi masak (sotong tidak memerlukan masa yang lama untuk masak).
No comments:
Post a Comment