Wednesday, November 22, 2017

RESEPI SAMBAL UDANG TEMPOYAK

Tempoyak dibuat daripada isi buah durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk proses penapaian. Tempoyak biasanya tidak dimakan begitu sahaja tetapi selalunya dibuat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat terkenal di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat terkenal.

Tempoyak juga terkenal di Indonesia (terutama di Palembang, Sumatera dan Kalimantan).
BAHAN BAHAN
400 gram udang sederhana besar dibuang kulit
9 biji cili api
1 biji cili merah
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
2-3 sudu besar tempoyak
3 keping asam keping
sedikit garam
sedikit gula
minyak secukupnya untuk menumis

PROSES MASAK
Tumbuk cili api, cili merah, bawang merah dan bawang putih hingga lumat.

Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk tadi hingga masak. Masukkan asam keping.

Masukkan tempoyak, garam dan gula. Kacau sebati.


Akhir sekali masukkan udang, gaul dengan tumisan tempoyak dan angkat. Kalau suka boleh tambah sedikit air.

No comments:

Post a Comment