TOMYAM
Tom yam (bahasa Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam]; Bahasa Thai: ต้มยำ, [tôm jam], tom yam dalam
"Royal Thai General System of Transcription") adalah nama bagi dua
hidangan sup atau berkuah yang serupa yang berasal dari Laos dan Thailand.
Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di dalam sup, sementara versi biasa
Laos yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai salah satu
bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara berjiranan seperti
Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia
RESEPI TOMYAM CAMPUR
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
6 ekor udang
2 ekor sotong
200gm isi ayam dan daging
2 batang serai - titik
2 inci halia- ketuk
1 inci lengkuas- ketuk
1 biji bawang holland
10 biji cili api di tumbuk kasar
2 biji buah tomato
2 biji limau nipis di ambil jusnya
Garam secukup rasa
sayur seperti carrot, bunga kobis,
jagung
1 pek cendawan tiram di koyakkan
daun ketumbar
PROSES MASAK
Sediakan periuk Masukkan air agak
bahan yang kita sediakan. Biarkan
mendidih, masukkan pula serai, halia, lengkuas, cili api dan biar kan mendidih sebentar.
Kemudian masukkan pula bawang
holland, tomato dan sayur jika ada Dah mendidih semula, baru masukkan bahan
seperti udang, sotong, isi ayam.
Akhir sekali baru masukkan cendawan tiram
dan juga jus limau tadi. Masukkan garam daun
ketumbar. Kacau rata. Rasa kena seimbang, masin, masam kena
cukup.
Siap. boleh la di hidang.
No comments:
Post a Comment