TUMIS
Penumisan adalah teknik memasak cepat dengan menggunakan sedikit minyak
dan api besar (panas tinggi), biasanya untuk bumbu. Kegiatan ini disebut
menumis dan hasilnya disebut sebagai tumisan atau tumis saja. Dalam menumis,
bahan yang dimasak dipotong-potong kecil atau dimemarkan terlebih dahulu agar
panas cepat masuk. Penumisan biasanya dihentikan ketika bahan sudah mulai
kecoklatan dengan mengangkat segera dari minyak panas atau ditambahkan bahan
cair dalam jumlah banyak, seperti air, kaldu, atau santan.
RESEPI TUMI IKAN BILIS CILI API
BAHAN BAHAN
200gm Ikan bilis
30 biji genggam cili api
garam
gula
BAHAN UNTUK DIKISAR
3 biji bawang putih
1 biji bawang besar
sedikit belacan
PROSES MASAK
Kisar bawang besar, bawang putih dan
belacan sehingga halus, baru masukkan cili api dan kisar sedikit kasar.
Goreng kan ikan bilis sehingga garing
dan ketepikan.
Buang minyak menggoreng ikan bilis
tadi dan gantikan dengan yang baru. Bila minyak dah panas, tumiskan bahan kisar
tadi sehingga terbit bau wangi. Pastikan
di tumis sehingga berwarna keperangan dan hampir nak garing.
Masukkan garam secukup nya Dan jika
perlu masukkan gula sedikit Gaul rata
dan matikan api. Biarkan sejuk dulu. baru
gaul kan dengan ikan bilis tadi. Sedia untuk di hidang.
No comments:
Post a Comment