TUMIS
Penumisan adalah teknik memasak cepat dengan menggunakan sedikit minyak
dan api besar (panas tinggi), biasanya untuk bumbu. Kegiatan ini disebut
menumis dan hasilnya disebut sebagai tumisan atau tumis saja. Dalam menumis,
bahan yang dimasak dipotong-potong kecil atau dimemarkan terlebih dahulu agar
panas cepat masuk. Penumisan biasanya dihentikan ketika bahan sudah mulai
kecoklatan dengan mengangkat segera dari minyak panas atau ditambahkan bahan
cair dalam jumlah banyak, seperti air, kaldu, atau santan.
RESEPI SAMBAL TUMIS CILI API IKAN BILIS
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
200gm ikan bilis kopek
4 biji kentang di potong nipis garam
dan kunyit di goreng dan ketepikan.
1 biji bawang holland
Garam secukup rasa
Gula sedikit
BAHAN DIKISAR
2 bij bawang putih
Sedikit belacan
2 biji bawang kecil
1 biji bawang besar merah
30 biji cili api
PROSES MASAK
Panaskan kuali dan masukkan sedikit
minyak masak. Bila kuali telah cukup panas, tumiskan bahan yang di tumbuk tadi
sehingga bau wangi dan sedikit garing.
Masukkan pula bawang holland, kentang
dan gaul sehingga cili rata kesemua bahan. Perasakan dengan sedikit garam dan
juga gula jika suka.
Matikan api dan biarkan sejuk
seketika, barulah di masukkan ikan bilis tadi dan di gaul sehingga rata. Barulah
boleh dihidang kan.
No comments:
Post a Comment