Tuesday, November 28, 2017

RESEPI SAMBAL TUMIS CILI API IKAN BILIS

TUMIS
Penumisan adalah teknik memasak cepat dengan menggunakan sedikit minyak dan api besar (panas tinggi), biasanya untuk bumbu. Kegiatan ini disebut menumis dan hasilnya disebut sebagai tumisan atau tumis saja. Dalam menumis, bahan yang dimasak dipotong-potong kecil atau dimemarkan terlebih dahulu agar panas cepat masuk. Penumisan biasanya dihentikan ketika bahan sudah mulai kecoklatan dengan mengangkat segera dari minyak panas atau ditambahkan bahan cair dalam jumlah banyak, seperti air, kaldu, atau santan.

RESEPI SAMBAL TUMIS CILI API IKAN BILIS
SEKADAR HIASAN

BAHAN BAHAN
200gm ikan bilis kopek
4 biji kentang di potong nipis garam dan kunyit di goreng dan ketepikan.
1 biji bawang holland
Garam secukup rasa
Gula sedikit

BAHAN DIKISAR
2 bij bawang putih
Sedikit  belacan
2 biji bawang kecil
1 biji bawang besar merah
30 biji cili api

PROSES MASAK
Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak masak. Bila kuali telah cukup panas, tumiskan bahan yang di tumbuk tadi sehingga bau wangi dan sedikit garing.

Masukkan pula bawang holland, kentang dan gaul sehingga cili rata kesemua bahan. Perasakan dengan sedikit garam dan juga gula jika suka.


Matikan api dan biarkan sejuk seketika, barulah di masukkan ikan bilis tadi dan di gaul sehingga rata. Barulah boleh dihidang kan.

No comments:

Post a Comment