TUMIS
Penumisan
adalah teknik memasak cepat dengan menggunakan sedikit minyak dan api besar
(panas tinggi), biasanya untuk bumbu. Kegiatan ini disebut menumis dan hasilnya
disebut sebagai tumisan atau tumis saja. Dalam menumis, bahan yang dimasak dipotong-potong
kecil atau dimemarkan terlebih dahulu agar panas cepat masuk. Penumisan
biasanya dihentikan ketika bahan sudah mulai kecoklatan dengan mengangkat
segera dari minyak panas atau ditambahkan bahan cair dalam jumlah banyak,
seperti air, kaldu, atau santan umpan hidup untuk memancing cakalang.
RESEPI TUMIS KERING LABU KUNING
BAHAN BAHAN
1 mangkuk labu kuning - potong dadu
3 biji lada merah - dihiris
sedikit belacan
garam, gula dan perasa secukupnya
sedikit air
sedikit minyak masak
BAHAN DITUMBUK
3 biji bawang merah
seulas bawang putih
1/2 genggam ikan bilis
PROSES MASAK
Tumbuk bawang merah, bawang putih dan
ikan bilis agak lumat ketepikan.
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan
bahan-bahan yang ditumbuk tadi bersama belacan. Masukkan cili merah yang telah
dihiris tadi. Kacau hingga pecah minyak.
Tambahkan garam, gula dan perasa
secukupnya. Kacau lagi.
Masukkan labu kuning dan sedikit air.
Kacau dan tutup kuali seketika.
Bila labu kuning empuk bolehlah ditutup
api dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment