Sunday, November 26, 2017

RESEPI TUMIS KERING LABU KUNING

TUMIS

Penumisan adalah teknik memasak cepat dengan menggunakan sedikit minyak dan api besar (panas tinggi), biasanya untuk bumbu. Kegiatan ini disebut menumis dan hasilnya disebut sebagai tumisan atau tumis saja. Dalam menumis, bahan yang dimasak dipotong-potong kecil atau dimemarkan terlebih dahulu agar panas cepat masuk. Penumisan biasanya dihentikan ketika bahan sudah mulai kecoklatan dengan mengangkat segera dari minyak panas atau ditambahkan bahan cair dalam jumlah banyak, seperti air, kaldu, atau santan umpan hidup untuk memancing cakalang.

RESEPI TUMIS KERING LABU KUNING
SEKADAR HIASAN
BAHAN BAHAN
1 mangkuk labu kuning - potong dadu
3 biji lada merah - dihiris
sedikit belacan
garam, gula dan perasa secukupnya
sedikit air
sedikit minyak masak

BAHAN DITUMBUK
3 biji bawang merah
seulas bawang putih
1/2 genggam ikan bilis
PROSES MASAK

Tumbuk bawang merah, bawang putih dan ikan bilis agak lumat ketepikan.

Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk tadi bersama belacan. Masukkan cili merah yang telah dihiris tadi. Kacau hingga pecah minyak.

Tambahkan garam, gula dan perasa secukupnya. Kacau lagi.
Masukkan labu kuning dan sedikit air. Kacau dan tutup kuali seketika.


Bila labu kuning empuk bolehlah ditutup api dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment