Udang Lipan, udang mentadak atau udang ronggeng (bahasa
Inggeris:Mantis shrimp) merupakan sejenis spesies udang yang diperdagangkan. Ia
merupakan sejenis spesies udang.
BAHAN-BAHAN
1 kg udang lipan
1 biji telur
1 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
sedikit air
garam dan gula
minyak utk menumis
hiasan - daun ketumbar
BAHAN-BAHAN DIKISAR
7 tangkai cili kering - (dikisar berasingan)
4 biji bwg merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
PROSES MASAK
Udang lipan atau Mantis dibuang kepala, dibelah kulit belakang
dan cuci bersih
Kisarkan semua bahan bahan yang dikisar halus
Panaskan
minyak. Tumis cili sehingga masak dan pecah minyak. Masukkan bahan yang dikisar
tadi dan gaul rata. Biarkan seketika sehingga naik bau.
Kemudian
masukkan sos cili dan juga sos tomato, kacau sebati.
Selepas itu
masukkan udang lipan dan juga sedikit air. Tutup kuali dan biarkan hingga udang
lipan masak, dan kacau sekali-sekala
Masukkan
garam dan gula secukup rasa.
Pecahkan telur
ke dalam mangkuk lain dan kacau .
Kecilkan
api, tuang telur tadi ke atas udang lipan. Biarkan seketika kemudian gaulkan
sekejap dan tutup api.
Siap untuk
dihidang dan dinikmati
No comments:
Post a Comment