Sotong ialah sejenis haiwan laut dalam order Teuthida,
yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai
lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.
RESEPI SOTONG PAPRIK
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
500 gm sotong- bersihkan, cuci dan toskan
Kacang panjang/bunga kobis/carrot/jagung
muda/tomato - dipotong kecil
1 ulas bawang besar - dipotong baji
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos ikan
3 helai daun limau purut - dikoyak-koyak
Garam secukup rasa (jika perlu)
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn
sedikit air
Satu cawan air (jika suka berkuah)
BAHAN
DIKETUK
1/2 inci halia
1 batang serai
6 ulas cili padi
3 ulas bawang putih
PROSES MASAK
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih,
bawang besar, serai, halia dan cili padi hingga naik bau.
Masukkan sotong dan gaul rata. Masukkan semua
sos dan daun limau purut. Tambah air untuk kuah, kacau lagi.
Masukkan semua sayuran kecuali tomato masuk
lambat sikit.
Rasakan kuah, kalau kurang masin je baru
tambah garam (sos ikan selalunya dah cukup masin).
Masukkan tomato dan tepung jagung untuk
pekatkan sikit kuah. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment