TUMIS
Penumisan adalah teknik memasak cepat dengan menggunakan sedikit minyak
dan api besar (panas tinggi), biasanya untuk bumbu. Kegiatan ini disebut
menumis dan hasilnya disebut sebagai tumisan atau tumis saja. Dalam menumis,
bahan yang dimasak dipotong-potong kecil atau dimemarkan terlebih dahulu agar
panas cepat masuk. Penumisan biasanya dihentikan ketika bahan sudah mulai
kecoklatan dengan mengangkat segera dari minyak panas atau ditambahkan bahan
cair dalam jumlah banyak, seperti air, kaldu, atau santan.
RESEPI IKAN BILIS TUMIS MASAK KICAP
BAHAN BAHAN
200gm ikan bilis kopek .
1 batang cili merah di hiris
20 batang cili api di hiris dan di
ketuk.
1 biji bawang holand di hiris.
1 sudu kicap manis
1 sudu cili kering yang telah di
blend
Secubit garam untuk perasa.
BAHAN DIKISAR
2 bij bawang putih
Sedikit belacan
2 biji bawang kecil
1 biji bawang besar merah
30 biji cili api
PROSES MASAK
Ikan bilis di goreng garing dan di
ketepikan. Keluarkan baki minyak dan tinggal kan sedikit saje.
Tumiskan bawang sehingga naik bau
wangi. Masukkan cili blend dan tumis sehingga wangi.
Masukkan cili merah dan cili api yang
telah di hiris tadi. Masukkan kicap manis dan gaul rata.
Taburkan garam sebagai perasa.Tutup
kan api. Masukkan ikan bilis tadi dan gaul rata. Sedia untuk di hidang.
No comments:
Post a Comment