Tuesday, November 28, 2017

TUMIS

TUMIS
Penumisan adalah teknik memasak cepat dengan menggunakan sedikit minyak dan api besar (panas tinggi), biasanya untuk bumbu. Kegiatan ini disebut menumis dan hasilnya disebut sebagai tumisan atau tumis saja. Dalam menumis, bahan yang dimasak dipotong-potong kecil atau dimemarkan terlebih dahulu agar panas cepat masuk. Penumisan biasanya dihentikan ketika bahan sudah mulai kecoklatan dengan mengangkat segera dari minyak panas atau ditambahkan bahan cair dalam jumlah banyak, seperti air, kaldu, atau santan.

RESEPI IKAN BILIS TUMIS MASAK KICAP

BAHAN BAHAN
200gm ikan bilis kopek .
1 batang cili merah di hiris
20 batang cili api di hiris dan di ketuk.
1 biji bawang holand di hiris.
1 sudu kicap manis
1 sudu cili kering yang telah di blend
Secubit garam untuk perasa.

BAHAN DIKISAR
2 bij bawang putih
Sedikit  belacan
2 biji bawang kecil
1 biji bawang besar merah
30 biji cili api

PROSES MASAK
Ikan bilis di goreng garing dan di ketepikan. Keluarkan baki minyak dan tinggal kan sedikit saje.

Tumiskan bawang sehingga naik bau wangi. Masukkan cili blend dan tumis sehingga wangi.

Masukkan cili merah dan cili api yang telah di hiris tadi. Masukkan kicap manis dan gaul rata.


Taburkan garam sebagai perasa.Tutup kan api. Masukkan ikan bilis tadi dan gaul rata. Sedia untuk di hidang.

No comments:

Post a Comment