Rendang adalah masakan tradisional
Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada masyarakat Melayu, bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya. Masakan ini
disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan
kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan
lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut,
ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakkan bahagian daging
lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa
dagingnya yang lembut dan sedap.
Rendang amat popular dan disajikan
sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha
mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan,
majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri harijadi dan
sebagainya. Masakan ini sangat digemari di semua kalangan masyarakat baik di
Sumatera Barat, Indonesia juga di Malaysia khususnya di Negeri Sembilan.
Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak
RESEPI AYAM MASAK RENDANG PINDANG
BAHAN BAHAN
Ayam dibelah, dicuci dan ditoskan
5 batang serai dikisar
1 cawan santan
2 keping asam keping
beberapa helai daun limau purut
garam, gula, perasa
5 sudu besar minyak masak
BAHAN KISAR
6 biji bawang merah
6 biji bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
4 biji cili api
PROSES PENYEDIAAN
Tumiskan bahan kisar hingga naik bau
dan garing. Masukkan santan. Masukkan ayam.
Tambahkan dengan garam, gula dan
perasa. Masak hingga kuah pekat.
No comments:
Post a Comment