Monday, December 25, 2017

RESEPI BARBEKU SOTONG

Barbeku atau BBQ merujuk kepada kaedah dan juga alat untuk memasak daging dengan mempergunakan haba dan asap daripada kayu bakar atau arang bara ataupun daripada gril gas propana. Daging barbeku boleh disediakan dengan membubuh cairan perap, rempah sapu, atau sos simbahan. Istilah "barbeku" boleh digunakan dalam beberapa cara:

Sebagai kata nama, istilah ini boleh merujuk kepada alat memasak pada dirinya, atau kepada parti atau majlis yang merangkumi makanan tersebut. Sebagai adjektif, ia boleh merujuk kepada makanan yang dimasak menerusi kaedah ini.

BAHAN BAHAN
  • 80 gm sotong
  • 4 gm rempah paprika
  • 2 gm serbuk cili
  • 2 gm aromat
  • 2 gm garam
  • 2 gm lada sulah
  • 2 gm jus limau nipis
  • 2 gm sos tiram  Bahan dikisar:
  • 4 gm kunyit hidup
  • 4 gm bawang putih
  • 4 gm bawang merah

PROSES PENYEDIAAN
  • Tarik kepala sotong dan bersihkan bahagian dalamnya. Tus air sotong. 
  • Perap sotong bersama bahan-bahan lain selama sepuluh minit. Panggang mengikut citarasa anda dan hidangkan dengan sos.

No comments:

Post a Comment