Sambal
ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya
ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan.
Sambal
ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat
berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.
RESEPI AYAM
MASAK SAMBAL
1 ekor
ayam
2 batang
serai(diketuk)
1 biji
bawang besar(dipotong bulat) bahan
dikisar
20 tangkai
cili kering
3 biji
bawang kecil
2 biji
bawang putih
1 inci
belacan
1 inci
halia
PROSES PENYEDIAAN
1. Ayam dipotong kecil,dicuci dan digaul bersama garam dan kunyit.
2. kemudian goreng ayam separuh masak.sementara itu panaskan minyak tumis bahan yang dikisar bersama serai yang telah diketuk tadi sehingga cili benar-benar masak.
2. kemudian goreng ayam separuh masak.sementara itu panaskan minyak tumis bahan yang dikisar bersama serai yang telah diketuk tadi sehingga cili benar-benar masak.
3. setelah
cili masak masukkan bawang besar,ayam yang telah digoreng,garam dan gula secukup
rasa.sedia dinikmati seisi keluarga...
No comments:
Post a Comment