Tuesday, December 26, 2017

RESEPI BLACK PEPPER STEAK

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI BLACK PEPPER STEAK

BAHAN BAHAN DAGING
350 gram daging yang dipotong nipis<½ inci>
3 sudu kicap<xkesah masin / manis>
2 sudu black pepper<serbuk>
½ sudu kecil cuka/jus limau nipis/lemon

CARA:
campurkan bahan2 diatas dan gaulkan bersama
daging itu tadi. peram daging selama 10-15 minit.     

BAHAN UNTUK SOS:
3 ½ sudu black pepper<kalau nk pedas boleh tmbah lagi>
1 keping cendawan kering<cincang halus>
garam<secukup rasa>
1 sudu jus lemon/limau nipis<lbih sedap pki lemon>
1 sudu air halia
2 sudu tepung jagung
1 cawan air putih
½ sudu kicap masin

PROSES PENYEDIAAN
1)ambil 2 sudu mentega,cairkan atas kuali panas..
2)masukkan daging yang telah diperam tadi,
masak daging hingga betul2 masak
3)setelah daging masak,buat sos pula

PENYEDIAAN SOS:
1)masukkan air
2)masukkan cendawan yang dicincang halus itu dan air/jus halia serta jus lemon
3)masukkan tepung jagung
4)letakkan garam secukupnya
5)masukkan juga kicap
6)seterusnya,masukkan black pepper

7) letakkan sos diatas daging itu tadi..

No comments:

Post a Comment