DAGING
Daging, dalam
definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan.
Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi
juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak,
sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri
pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu,
kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan
manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri
daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil
haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan
daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia
di kebanyakan negara.
RESEPI BLACK PEPPER STEAK
BAHAN BAHAN
DAGING
350 gram daging
yang dipotong nipis<½ inci>
3 sudu
kicap<xkesah masin / manis>
2 sudu black pepper<serbuk>
½ sudu kecil
cuka/jus limau nipis/lemon
CARA:
campurkan bahan2
diatas dan gaulkan bersama
daging itu tadi.
peram daging selama 10-15 minit.
BAHAN UNTUK SOS:
3 ½ sudu black
pepper<kalau nk pedas boleh tmbah lagi>
1 keping cendawan
kering<cincang halus>
garam<secukup
rasa>
1 sudu jus
lemon/limau nipis<lbih sedap pki lemon>
1 sudu air halia
2 sudu tepung
jagung
1 cawan air putih
½ sudu kicap masin
PROSES PENYEDIAAN
1)ambil 2 sudu
mentega,cairkan atas kuali panas..
2)masukkan daging
yang telah diperam tadi,
masak daging hingga
betul2 masak
3)setelah daging
masak,buat sos pula
PENYEDIAAN SOS:
1)masukkan air
2)masukkan cendawan
yang dicincang halus itu dan air/jus halia serta jus lemon
3)masukkan tepung
jagung
4)letakkan garam
secukupnya
5)masukkan juga
kicap
6)seterusnya,masukkan
black pepper
7) letakkan sos
diatas daging itu tadi..
No comments:
Post a Comment