BUBUR
Bubur nasi adalah
sejenis bubur yang popular di kebanyakan negara Asia. Apabila dimakan sebagai
bubur nasi biasa, ia paling sering dihidangkan dengan hidangan sampingan atau
lauk. Apabila bahan-bahan tambahan, seperti daging, ikan, dan perasa, ditambah
semasa penyediaan bubur nasi, ia adalah yang paling sering disaji sebagai
makanan tersendiri, terutama bagi orang yang sakit. Nama-nama untuk bubur nasi
adalah pelbagai mengikut gaya penyediaannya. Walaupun banyak variasi, ia
biasanya merujuk bubur nasi yang pekat selepas sebahagian besarnya hancur
akibat dimasak lama di dalam air.
RESEPI BUBUR DAGING
BAHAN BAHAN
Segenggam beras
2 pokok sawi pak
choy ( dipotong)
sebiji
karot(dipotong)
satu kiub ayam
knorr
daging
hancur(daging kisar jenama ramly)
air untuk merebus
PROSES PENYEDIAAN
basuh beras, sawi,
karot dan daging sehingga bersih ( toskan)
Masukkan beras dan
daging hancur kedalam periuk nasi elektrik dan masukkan air sehingga 3/4 dari
periuk td. Kemudian masak sehingga beras kembang dan masukkan kiub ayam.
Akhir sekali, bila
bahan2 yg dimasak tadi kelihatan agak pekat, masukkan karot dan sawi. Hidangkan semasa masih panas.
No comments:
Post a Comment