DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING BAKAR
BAHAN BAHAN
daging 1kg
cili api-dihumbuk
cuka satu sudu
makan
kicap manis(kicap
kipas udang)
7 ulas bawang
putih-di tumbuk
sedikit garam
sedikit minyak
masak
PROSES PENYEDIAAN
Daging dihiris
nipis, masukkan bahan yg ditumbuk, cuka, garam , kicap,bwang putih, cili api
dan minyak masak. Gaulkan hingga mesra kemudian peap selama satu atau dua jam,
lepas tu bolehlah di salai air perapan daging boleh dibuat minyak semasa saalai
daging.
No comments:
Post a Comment