IKAN GELAMA
Ikan Gelama Papan atau nama
saintifiknya Nibea soldado merupakan ikan air masin. Ikan Gelama Papan boleh
ditemui dipersisiran berpasir termasuk Sabah dan Sarawak.
Ikan ini berwarna perak dan bergerak
dalam kumpulan yang besar. Ikan ini berhabitat di persisiran pantai dan juga
kawasan muara. Ikan ini biasanya bersaiz sederhana dalam lingkungan 1.5kg
kebawah. Biasanya ikan ini dijadikan ikan masin dan menjadi makanan kegemaran
rakyat Malaysia
Ikan Gelama Pisang / Gelama Bongkok
atau nama saintifiknya Chrysochir aureus merupakan ikan air masin. Ikan Gelama
Pisang boleh ditemui dipersisiran berpasir termasuk Sabah dan Sarawak.
RESEPI IKAN GELAMA MASAK KICAP
BAHAN BAHAN
3 ekor ikan gelama sederhana saiz
1 ulas bawang putih - ketuk
1/2 labu bawang besar - hiris
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1/2 biji tomato - hiris
sedikit lada bengala @ cili hijau
kicap manis secukupnya
sedikit garam, gula dan aji jika suka
sedikit minyak untuk menumis
PROSES PENYEDIAAN
Lumur ikan dengan sedikit garam kunyit. Panaskan minyak untuk mengoreng secukupnya, goreng ikan seperti biasa hingga garing dikedua bahagian, angkat ketepikan.
Dengan kuali lain, panaskan minyak Masak, masukkan bawang putih kemudian masukkan kicap dan semua jenis sos. Masukkan sedikit air, lada bengala/cili hijau, bawang besar, tomato dan perasa secukup rasa.
Masak biar mendidih sekejap, kemudian boleh la dituang atas ikan goreng tadi
No comments:
Post a Comment