IKAN GELAMA
Ikan Gelama Papan atau nama
saintifiknya Nibea soldado merupakan ikan air masin. Ikan Gelama Papan boleh
ditemui dipersisiran berpasir termasuk Sabah dan Sarawak.
Ikan ini berwarna perak dan bergerak
dalam kumpulan yang besar. Ikan ini berhabitat di persisiran pantai dan juga
kawasan muara. Ikan ini biasanya bersaiz sederhana dalam lingkungan 1.5kg
kebawah. Biasanya ikan ini dijadikan ikan masin dan menjadi makanan kegemaran
rakyat Malaysia
Ikan Gelama Pisang / Gelama Bongkok
atau nama saintifiknya Chrysochir aureus merupakan ikan air masin. Ikan Gelama
Pisang boleh ditemui dipersisiran berpasir termasuk Sabah dan Sarawak.
RESEPI IKAN GELAMA MASAK LEMAK
BAHAN BAHAN
400gm ikan Gelama - siang bersihkan dan toskan
20 biji cili api
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 batang serai (dititik)
sedikit asam keping/ air asam jawa
100ml santan pekat (tambahkan dengan air) atau 1 kotak santan adabi
PROSES PENYEDIAAN
Tumbuk cili api, bawang merah, bawang putih sampai hancur. Titik kan serai
Masukkan semua bahan yang ditumbuk/serai ke dalam periuk bersama-sama dengan santan dan juga ikan. Jangan lupa masukkan asam keping.Kemudian masukkan garam dan serbuk kunyit ikut rasa
Kacau selalu jangan sampai pecah minyak, masak sehingga ikan masak boleh lah tutup kan api.
No comments:
Post a Comment