IKAN KEMBUNG
Kembung adalah nama sekelompok ikan laut yang tergolong ke dalam marga Rastrelliger, suku Scombridae. Meskipun bertubuh kecil, ikan ini masih dalam keluarga sama dengan tenggiri, tongkol, tuna, madidihang, dan makerel.
Kembung termasuk ikan pelagis kecil yang memiliki nilai ekonomi menengah, sehingga terhitung sebagai komoditas yang cukup penting bagi nelayan lokal. Kembung biasanya dijual segar atau diproses menjadi ikan pindang dan ikan asin yang lebih tahan lama. Ikan kembung yang masih kecil juga sering digunakan sebagai umpan hidup untuk memancing cakalang.
RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK ASAM PEDAS
BAHAN BAHAN
5 ekor ikan kembung
1 cekak daun kesum
1 kuntum bunga kantan
1 batang serai
dititik
garam
minyak untuk menumis
1/2 cawan air asam
10 batang bendi
air secukupnya
BAHAN KISAR
18 tangkai cili kering direndam air panas
seketika
9 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 batang cili merah
1 inc belacan
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak, tumis bahan kisar bersama
serai. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya dan biarkan kuah mendidih
Masukkan daun kesum, dan garam secukup rasaMasukkan
ikan. Biarkan ia mendidih dan ikan masak Masukkan bunga kantan dan bendi. Padam
Api. Siap Asam Pedas Ikan Kembung
|
No comments:
Post a Comment