KICAP
Kicap ialah penyedap makanan yang
berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas
pembuatan kicap secara amnya ialah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun
ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang
umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek
padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu. Kicap masin adalah lebih
cair daripada kicap manis. Ikan laut kadang-kadang juga dipergunakan sebagai
salah satu bahannya.
RESEPI IKAN SIAKAP KICAP SAYUR
CAMPUR
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
6 potong besar isi ikan Siakap
digaram kunyit dan digoreng lembab
10 tangkai cili kering dikisar
5 biji bawang merah dikisar
1 biji bawang putih dikisar
1/2 inci halia muda dikisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tomato
1 mangkuk kecil hirisan bunga kobis
1 batang lobak merah dipotong ikut
suka
5 batang jagung muda dipotong ikut
suka
kicap masin dan gula secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
Tumiskan bahan-bahan kisar hingga
naik bau. Tambahkan dengan sos tiram, kicap pekat, kicap masin dan sos tomato.
Kacau sebati.
Masukkan secubit gula, kacau lagi.
Bila sudah sebati masukkan ikan dan syur-sayuran yang dipotong dan tambahkan
sedikit air. Tutup kuali sekejap, gaul sebati dan matikan api. Sedia untuk
dihidangkan.
No comments:
Post a Comment