Kembung adalah nama sekelompok ikan
laut yang tergolong ke dalam marga Rastrelliger, suku Scombridae. Meskipun
bertubuh kecil, ikan ini masih sekerabat dengan tenggiri, tongkol, tuna,
madidihang, dan makerel. Di Ambon, ikan ini dikenal dengan nama lema atau
tatare, di Makassar disebut banyar atau banyara.
RESEPI PAIS IKAN KEMBONG
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
7 ekor ikan kembong sederhana besar
garam, gula dan perasa secukupnya
daun pisang secukupnya
aluminium foil secukupnya
BAHAN KISAR
20 tangkai cili kering
7 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
2 batang serai
Sedikit air asam jawa untuk mengisar
PROSES PENYEDIAAN
Gaulkan kesemua bahan-bahan kisar
bersama ikan dan tambahkan dengan garam, gula serta perasa secukupnya.
Ketepikan.
Gunting daun pisang sekadar cukup
untuk membungkus seekor ikan. Letak ikan dan bahan-bahan kisar di dalamnya dan
bungkus.
Alaskan bungkusan tadi dengan
aluminium foil dan rapikan bungkusan. Buat hingga ikan dan bahan-bahan kisar
habis. Bakar atas api gas atau kuali serbaguna selama 15-20 minit.
No comments:
Post a Comment