Ketam adalah
krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae).
Ketam dijumpai di
semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial,
khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya
sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah
hingga 4 m.
RESEPI KETAM MASAK KICAP
3 ekor ketam (sila
potong 2 kalau ketam tu besar)
2 biji bawang merah
besar (potong bulat)
2 ulas bawang putih
(hiris)
2 inci halia
(hiris)
1 batang cili merah
(hiris)
7 batang cili padi -
hiris
2 sudu besar kicap
masin
2 sudu besar kicap
manis
2sb sos tiram
1sb sos cili
1sk gula
garam secukup rasa
(hati-hati sebab sos tiram tu dah masin)
sedikit daun sup
(hiris halus)
PROSES PENYEDIAAN
Gaul ketam dengan
sedikit garam dan kunyit. Panaskan minyak (agak banyak) dan goreng ketam
sehingga ketam masak (sekadar masak, tak payah nak garing). Angkat dan
ketepikan.
Tumis bawang merah,
bawang putih, halia, cili merah dan cili padi sehingga layu dan berbau wangi.
Masukkan kicap
masin, kicap manis, sos tiram dan sos cili. Gaul rata. Jika suka kuah agak cair
dan banyak, sila tambah sedikit air. Tambah gula dan garam secukup rasa. Gaul
seketika.
Masukkan ketam,
gaul rata. Masukkan daun sup, kacau sekejap dan tutup api. Ketam Masak Kicap
pedas dah siap.
No comments:
Post a Comment