SOTONG
Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang.
RESEPI SOTONG
MASAK PETAI
BAHAN
BAHAN
1 papan petai - buang kulit
300gm ekor sotong – potong bulat
1 mangkuk cili
kering yang dikisar
7 biji bawang merah
| dikisar
3 ulas bawang putih
| dikisar
1 sudu makan pes
tomato
½ mangkuk air asam jawa
2 biji tomato |
dibelah 4
1 labu bawang besar
| hiris
3 sudu makan minyak
untuk menggoreng
Garam dan gula
secukupnya
PROSES
MASAK
Dalam kuali,
panaskan minyak dan goreng sebentar petai. Angkat dan ketepikan. Kemudian
menggunakan minyak yang sama, tumis bahan-bahan yang dikisar seperti cili
kisar, bawang merah dan bawang putih.
Kemudian masukkan
pes tomato, air asam jawa dan biarkan ia masak seketika. Apabila ia sudah mendidih,
masukkan sotong dan petai.
Kemudian perasakan
dengan garam dan gula secukup rasa Akhir
sekali masukkan tomato dan hirisan bawang besar.
No comments:
Post a Comment