Thursday, December 21, 2017

RESEPI TELUR IKAN MAYONG MASAK KARI

Telur ikan ialah telur dalaman yang matang dalam ovari, atau dilepaskan sebagai telur di luar bagi ikan dan sesetengah haiwan marin seperti udang, kekapis dan landak laut. Sebagai makanan laut, telur ikan digunakan sebagai bahan masakan dalam kebanyakan juadah mahupun dimakan secara mentah. Telur bagi haiwan laut, seperti ikan lumpsucker, hake dan salmon, merupakan sumber terbaik bagi asid lemak omega-3. Telur ikan sturgeon atau ikan lain merupakan produk yang digunakan untuk menghasilkan kaviar.

RESEPI TELUR IKAN MAYONG MASAK KARI
BAHAN BAHAN
400gm Telur ikan Mayong
1 paket kecil serbuk kari – campurkan sedikit air untuk membuat pes
1/2 sudu besar asam jawa + 1 mangkuk air
2 daun kari
1biji cili hijau – perpecahan
1 sudu teh halba bercampur
1/2 sudu teh mustard
1 tomato – dikerat 4
1 cawan santan
serbuk garam 

BAHAN DIHIRIS NIPIS
2 ulas bawang putih
4 bawang merah

PROSES MASAK
Masukan minyak dan tumis biji sawi, bawang putih, bawang, daun kari dan halba dicampurkan sehingga wangi. Masukkan pes kari ikan dan kacau sehingga pecah minyak.

Masukkan asam jawa, tomato dan cili hijau. Biarkan ia mendidih.Masukkan telur ikan, garam dan perasa sedikit (jika anda suka). Biarkan ia mendidih.


Setelah ikan masak telur dan sos secukup rasa, tutup api dan boleh disampaikan dapur.

No comments:

Post a Comment