Telur ikan ialah
telur dalaman yang matang dalam ovari, atau dilepaskan sebagai telur di luar
bagi ikan dan sesetengah haiwan marin seperti udang, kekapis dan landak laut.
Sebagai makanan laut, telur ikan digunakan sebagai bahan masakan dalam
kebanyakan juadah mahupun dimakan secara mentah. Telur bagi haiwan laut,
seperti ikan lumpsucker, hake dan salmon, merupakan sumber terbaik bagi asid
lemak omega-3. Telur ikan sturgeon atau ikan lain merupakan produk yang
digunakan untuk menghasilkan kaviar.
RESEPI TELUR IKAN MAYONG MASAK KARI
BAHAN
BAHAN
400gm Telur ikan
Mayong
1 paket kecil
serbuk kari – campurkan sedikit air untuk membuat pes
1/2 sudu besar asam
jawa + 1 mangkuk air
2 daun kari
1biji cili hijau –
perpecahan
1 sudu teh halba
bercampur
1/2 sudu teh
mustard
1 tomato – dikerat
4
1 cawan santan
serbuk garam
BAHAN DIHIRIS NIPIS
2 ulas bawang putih
4 bawang merah
PROSES
MASAK
Masukan minyak dan
tumis biji sawi, bawang putih, bawang, daun kari dan halba dicampurkan sehingga
wangi. Masukkan pes kari ikan dan kacau sehingga pecah minyak.
Masukkan asam jawa,
tomato dan cili hijau. Biarkan ia mendidih.Masukkan telur ikan, garam dan
perasa sedikit (jika anda suka). Biarkan ia mendidih.
Setelah ikan masak
telur dan sos secukup rasa, tutup api dan boleh disampaikan dapur.
No comments:
Post a Comment