Biskut ialah sejenis kuih
kering yang dibakar, biasanya leper, nipis, dan rangup dimakan. Biskut ialah
istilah yang biasanya digunakan untuk pelbagai produk makanan dibakar yang
berasaskan tepung. Istilah ini digunakan untuk dua produk yang berbeza di
Amerika Utara, Negara-Negara Komanwel dan Eropah. Untuk senarai jenis, sila
lihat senarai biskut.
RESEPI BISKUT
KACANG HIJAU
BAHAN BAHAN
1 kg tepung kacang hijau
1 kg tepung gandum
500g gula icing
1 sudu kecil garam halus
650 g minyak mazola atau secukupnya sehingga menjd doh
yg lembut
Sapuan: 2 biji kuning telur + 1/2 sudu kecil air +
sket pewarna kuning
PROSES PENYEDIAAN
Gaulkan semua bahan kecuali minyak.
Kemudian masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga mendpt doh
yg lembut sehingga boleh digentel bulat.
Susun dlm loyang bergris kemudian sapu dgn campuran kuning telur.
Bakar pd suhu 160C selama 20 min atau sehingga masak.
Sejukkan dan boleh lah disimpan kedlm bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment