Sup adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga
disaji dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti
daging dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas
dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam
periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu.
RESEPI SUP
JAGUNG PEKAT
BAHAN BAHAN
1 tin jagung dalam tin
Semangkuk isi ayam yang telah d rebus dan di carik
halus
1 paket isi ketam roll
5 keping cendawan kering
1 sudu minyak bijan
Tepung jagung secukup nya
Garam, ajinomoto n serbuk maggie cukup rasa
(secukupnya)
2 biji telur
PROSES PENYEDIAAN
Rebus isi ayam setelah masak carik2 kan isinya..air rebusan jangan
di buang..campurkan dengan air jagung dlm tin..rebus di dlm periuk...tambah air
scukupnya..
setelah mndidih masukan cendawan yg telah d rendam n d
hiris halus..xnak pun xpe..masukan isi ketam ,isi ayam..jagung n minyak bijan..
simpan smua serbuk perasa n garam sckupnya.. gaul..kecik kn api ..br lah
masukan tepung jagung yg telah dibancuh dgn sdikit air..
Kacau dgn api perlahan sehingga sup benar benar
pekat...baru lah masukan telur dan kacau sebati.. slamat mncuba
No comments:
Post a Comment