Tuesday, June 05, 2018

RESEPI ONION RING

Bawang besar atau bawang Bombay (dikenali sebagai bawang Bombay kerana bawang jenis ini telah dibawa oleh pedagang-pedagang yang berasal dari Bombay, India ke serata Asia) ialah sejenis sayuran bebawang yang telah wujud dan telah ditanam di Mesir semenjak 2,700 tahun dulu dan merupakan tanaman makanan penting yang digunakan kini. Tumbuhan ini dipercayai berasal dari kawasan Asia Barat dan Asia Tengah dan kini telah di usahakan di seluruh dunia.


RESEPI ONION RING


BAHAN BAHAN
2 labu bawang besar (yellow onion)
1 cawan buttermilk
3/4 cawan tepung
1 sudu kecil serbuk cili
Minyak
Serbuk lada hitam
Garam
Serbuk perasa

PROSES PENYEDIAAN
Kupas bawang dan hiris bulat-bulat tidak terlalu tebal dalam setengah inci. Pisah-pisahkan setiap bulatan. Buang selaput nipis di antara setiap bulatan tersebut.

Panaskan minyak. Cukup untuk deep fry

Campurkan tepung, serbuk cili, serbuk lada hitam, garam dan serbuk perasa secukupnya.

Tuang sedikit demi sedikit butermilk dan adunkan dengan sebatian tepung, sehingga likat. Tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.

Salutkan bawang satu persatu dan goreng deep fry dengan api yg sederhana tinggi (kalau tak nanti soggy dan berminyak).

Angkat apabila sudah garing dan toskan. Hidang dengan sos dan mayonese.

No comments:

Post a Comment