Tuesday, June 05, 2018

RESEPI SATAY IKAN THAI

Sate ialah sejenis makanan yang dicucuk dengan lidi. Secara khususnya, sate dibuat daripada kepingan daging yang dicucuk pada lidi kelapa/buluh dan dibakar menggunakan api arang kayu.


RESEPI SATAY IKAN THAI
BAHAN BAHAN
250 gm isi ikan selayang (mentah)– dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1/2 biji bawang besar - dikisar
1 sudu kecil garam
1/2 sudu teh serbuk perasa
1 sudu kecil soda bikarbonat

PROSES PENYEDIAAN
Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.

Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan soda bikarbonat

Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil. penyet2 sikit lepas bulat.

Panaskan minyak dan goreng sekejap. Cucukkan pada lidi dan bakar sekejap.


p/s: kalau adunan terlalu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat di tangan.


BAHAN UNTUK SOS MANIS DAN PEDAS
Cili kering secukupnya - kisar lumat
4 ulas bawang putih – dikisar lumat
1 ½ cawan air
1 sudu sudu besar tepung ubi kayu/tepung kanji – dibancuh dengan 2 sudu besar air
4 sudu makan gula atau secukupnya
½ sudu makan garam
Sedikit serbuk perasa
Sedikit pewarna merah
lada burung secukupnya - utk sos pedas shj

CARA MEMASAK:
Tumiskan bawang putih dalam periuk. (Tanpa minyak) Masukkan air.

Masukkan gula, garam, serbuk perasa dan pewarna merah. Warna merah tu pakai sikit je untuk nampak warna pink. Kacau.

Masukkan tepung kanji yang telah dibancuh dan kacau sehingga mendidih.

Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang. Untuk jadikan sos pedas,tambahkan lada burung dalam masakan diatas.

No comments:

Post a Comment