Kubis cina atau Ong
King atau Sayur Putih adalah sayuran berdaun berkaitan dengan kubis barat dan
sama spesis seperti lobak putih biasa. Tumbuhan ini berasal dari China,
berdekatan daerah Beijing, dan telah ditanam di timur Asia secara meluas.
Kubis cina adalah
tumbuhan dwimusim yang ditanam sebagai semusim, membentuk satu kepala padat,
silinder, dan besar. Ia berakar serabut dan daun jejala. Daunnya adalah
bahagian yang dibuat makan sama ada dimasak ataupun dimakan sebagai ulam.
SAYUR KUBIS CINA GORENG
BAHAN-BAHAN
sedikit kubis cina
dipotong-potong
1 biji tomato dipotong
2 biji lada merah
dipotong
sedikit udang kering
minyak
garam
serbuk lada hitam
sedikit air
2 biji bawang merah
di mayang
1 ulas bawang putih
di mayang
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak.
Tumiskan bahan-bahan dimayang
Setelah naik bau,
masukkan udang kering.
Masukkan sayur kubis
cina. Tambahkan lada merah, tomato, garam dan sedikit air.
Gaul rata sehingga
mendidih. Taburkan serbuk
lada hitam. Siap
untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment