Sunday, October 22, 2017

RESEPI UDANG NENAS ALA THAI

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata. Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam.

UDANG NENAS  ALA THAI
BAHAN BAHAN
400 g udang galah
1 cawan kiub nenas dalam tin
1/2 cawan sirap nenas - dari dalam tin tadi
1 genggam daun selasih
1-2 biji bawang besar, hiris bulat
1-2 ulas bawang putih, hiris nipis
1/2 inci belacan
2 camca besar cili kisar
1/2 cawan sos cili thai
1 camca teh sos ikan
Brokoli secukupnya


PROSES PENYEDIAAN
Udang galah disiang, buang kotoran dibahagian kepalanya, cuci kembali, gaul dengan sedikit kunyit serbuk dan garam hingga rata.  Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan.

Tinggalkan  sedikit minyak  dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu


Masukkan belacan dan tumis hingga harum. tuang cili kisar, gaul rata dan tumis hingga cili garing.


Masukkan sos cili thai,  jus nenas dan sos ikan, kacau rata.


Masukkan udang dan  nenas,  gaul hingga rata dan masak hingga pekat.


Akhir sekali masukkan daun selasih, kacau rata dan matikan api.


Siap untuk dihidang bersama nasi panas

No comments:

Post a Comment