Kari ialah
nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India,
Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia
Selatan dan Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India
merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat
"Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh
penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian,
hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian
dalam bahasa asli masing-masing di sana.
RESEPI KETAM MASAK KARI
1 kg ketam Bakau
Santan secukupnya
4 sudu besar
serbuk kari
5 ulas
bawang merah
3 ulas bawang
putih
1 inci halia
2 batang
serai - di ketuk
2 keping
asam keping
2 sudu kecil
garam
1 sudu kecil
gula
1 biji buah
tomato dan 1 biji lada hijau(di potong)
minyak masak
untuk menumis
PROSES PENYEDIAAN
Ketam di
siang dan di bersihkan. Serai di ketuk.
Bawang
merah, bawang putih dan halia di tumbuk halus.
Panaskan
minyak, tumis serai dan masukkan pula bahan bahan yang di tumbuk tadi dan di ikuti dengan rempah
kari yg di bancuh dengan sedikit air. Kacau sehingga pecah minyak.
Masukkan
santan, asam keping, garam dan sedikit gula. Masukkan pula ketam.
Kacau
sehingga mendidih dan masukkan belahan tomato dan potongan lada hijau. Kacau lagi
sehingga masak.
Setelah
cukup rasa matikan api dan bolehlah di angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment