BURUNG PUYUH
Burung Puyuh adalah sekumpulan burung yang
bertubuh kecil tanpa ekor dari famili Phasianidae atau Odontophoridae. Burung
Puyuh memiliki sayap namun tidak pandai terbang seperti burung pada umumnya.
Anatara ciri burung ini adalah termasuk pemakan biji-bijian, memiliki bulu yang
loreng, dan lubang hidung berada di pangkal paruh.
SAMBAL
Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili
yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam,
cuka dan belacan. Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan
Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari
berbagai-bagai daerah.
RESEPI
PUYUH MASAK SAMBAL
BAHAN-BAHAN:
o
2- 3 ekor burung puyuh
o
1 biji tomato - dipotong dadu
o
5 helai daun limau purut
o
2 batang kacang panjang - dipotong 1 inci
o
sedikit sos tomato dan sos cili
o
serbuk kunyit untuk menggoreng
o
Garam dan gula secukup rasa
o
sedikit minyak untuk menggoreng
BAHAN
DIHIRIS
o
1 biji bawang bombay
o
2 ulas bawang putih
o
5 tangkai cili hijau/cili besar
o
2 biji cili padi
CARA MENYEDIAKAN
Gaulkan daging burung puyuh, kunyit serbuk
dan garam secukupnya.
Panaskan minyak dalam kuali, goreng daging
burung puyuh tadi hingga masak. Ketepikan.
Selepas itu panaskan sedikit minyak sekali
lagi, tumis bawang besar/bawang bombay dan bawang putih sehingga berbau harum.
Kemudian masukkan cili merah, cili api, sos
cili dan sos tomato. Kacau rata.
Masukkan sedikit air, gula dan garam secukup
rasa. Kacau sehingga mendidih dan pekat.
No comments:
Post a Comment