Tom yam
(bahasa Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam]; Bahasa Thai: ต้มยำ, [tôm jam], tom yam dalam
"Royal Thai General System of Transcription") adalah nama bagi dua
hidangan sup atau berkuah yang serupa yang berasal dari Laos dan Thailand.
Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di dalam sup, sementara versi biasa
Laos yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai salah satu
bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara berjiranan seperti
Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia.
Tom yam
memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba
wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun
dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek.
1 kg udang
galah
3 ekor
sotong dipotong bulat
5 sudu besar
pes tom yam adabi
1/2 kiub
pati ikan bilis
3 sudu besar
sos ikan
1 labu
bawang besar jenis holland dipotong bulat
1 hirisan
lengkuas diketuk
2 batang serai
- Diketuk
8-10 bji
cili padi - Diketuk
6 helai daun
limau purut
1 tangkai
ketumbar dihiris
3 biji
tomato dibelah 4
5 jagung
muda dipotong kecil
Bunga kubis
secukupnya
Garam jika
perlu
Minyak makan
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan 2
sudu minyak dan tumiskan pes tom yam adabi sampai naik bau
Masukkan
serai, cili padi, dan pati ikan bilis dan aduk sebati Tambahkan
air secukupnya, jgn banyak sangat biar pekat sikit
Masukkan sos
ikan diikuti udang galah dan sotong
Masukan buah
tomato, diikuti bunga kobis, jagung muda, bawang besar dan terakhir sekali daun ketumbar dan daun limau
purut
Biar dia
mendidih.Siap dan hidangkan
No comments:
Post a Comment