Tuesday, November 07, 2017

RESEPI TOMYAM UDANG GALAH

Tom yam (bahasa Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam]; Bahasa Thai: ต้มยำ, [tôm jam], tom yam dalam "Royal Thai General System of Transcription") adalah nama bagi dua hidangan sup atau berkuah yang serupa yang berasal dari Laos dan Thailand. Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di dalam sup, sementara versi biasa Laos yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai salah satu bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara berjiranan seperti Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia.

Tom yam memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek.

RESEPI TOMYAM UDANG GALAH
BAHAN-BAHAN
1 kg udang galah
3 ekor sotong dipotong bulat
5 sudu besar pes tom yam adabi
1/2 kiub pati ikan bilis
3 sudu besar sos ikan
1 labu bawang besar jenis holland dipotong bulat
1 hirisan lengkuas diketuk
2 batang serai -  Diketuk
8-10 bji cili padi - Diketuk
6 helai daun limau purut
1 tangkai ketumbar dihiris
3 biji tomato dibelah 4
5 jagung muda dipotong kecil
 Bunga kubis secukupnya
Garam jika perlu
Minyak makan

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan 2 sudu minyak dan tumiskan pes tom yam adabi sampai naik bau

Masukkan serai, cili padi, dan pati ikan bilis dan aduk sebati Tambahkan air secukupnya, jgn banyak sangat biar pekat sikit

Masukkan sos ikan diikuti udang galah dan sotong

Masukan buah tomato, diikuti bunga kobis, jagung muda, bawang besar dan  terakhir sekali daun ketumbar dan daun limau purut

Biar dia mendidih.Siap dan hidangkan

No comments:

Post a Comment