KICAP
Kicap ialah
penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis
atau masin. Bahan asas pembuatan kicap secara amnya ialah kacang soya atau
kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan
berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat
diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.
Kicap masin adalah
lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kadang-kadang juga dipergunakan
sebagai salah satu bahannya.
RESEPI DAGING KICAP
KACANG PANJANG
BAHAN BAHAN
400gm Daging -
dipotong nipis (dibersih dan toskan kemudian gaulkan dgn garam kunyit)
200gm kacang
panjang -dipotong menyerong
1 ulas bawang putih
- diketuk
1 labu bawang besar
- dipotong bulat
1 biji cili merah -
dihiris menyerong
kicap
minyak untuk
menumis
PROSES MASAK
Panaskan minyak.
Tumiskan bawang putih. Masukkan daging. Kacau rata. Masak sehingga daging
masak.
Masukkan kacang
panjang, cili merah, bawang besar dan kicap. Kacau rata. Dah siap. Bolehlah
dihidangkan.
No comments:
Post a Comment