ASAM PEDAS
Asam Pedas ialah
sejenis masakan Melayu. Di Malaysia terkenal di Melaka dan Johor. Sebut sahaja
asam pedas semua orang tahu bahawa masakan itu sangat sedap dan popular di
Negeri Melaka dan Johor. Resepi untuk membuatnya tidaklah terlalu rumit dan
tidak pula terlalu mudah.Walau bagaimanapun terdapat juga kawasan-kawasan lain
di negeri Melaka dan Johor ini mempunyai resepi asam pedas yang berlainan.
Terpulang kepada citarasa masing-masing untuk menyedapkan lagi masakan mereka.
Ianya sangat berbeza dari sudut rasa dan tekstur.
RESEPI ASAM PEDAS IKAN
KEMBUNG STYLE KEDAH
BAHAN BAHAN
300gm Ikan kembung
- dibersihkan
2 keping asam
keping
1 batang serai -
dititik
kacang bendi
beberapa tangkai
daun kesum
sedikit air
Garam secukup rasa
BAHAN TUMBUK/GILING
5 tangkai cili
kering - dibuang bijinya
1 sudu besar jintan
manis
4 ulas bawang merah
sedikit belacan
PROSES
MASAK
Masukkan bahan
tumbuk/giling, air, asam keping, serai dan daun kesom ke dalam periuk.
Masak dengan api yg
perlahan sehingga mendidih. Masukkan
garam secukup rasa, bendi dan ikan. Jgn masak terlalu lama supaya ikan
tidak hancur.
Bila dah masak
angkat dan hidangkan
No comments:
Post a Comment