Wednesday, November 22, 2017

RESEPI DAGING MASAK KICAP KERING

Kicap ialah penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas pembuatan kicap secara amnya ialah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.

Kicap masin adalah lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kadang-kadang juga dipergunakan sebagai salah satu bahannya.
BAHAN KISAR
13 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2 sudu teh jintan kasar
1/2 sudu teh jintan halus
1 sudu teh tinggi ketumbar
1 inci halia dikisar

PROSES MASAK
Panaskan minyak. Tumiskan rempah 4 sekawan, bahan-bahan kisar dan serai yang dititik hingga pecah minyak.

Masukkan gula, kicap masin dan kicap pekat secukupnya. Masukkan daging dan kacau sebati. Tambahkan sedikit air supaya daging cepat empuk.

Bila daging mulai empuk dan mesra dengan bahan-bahan tumisannya tadi tambahkan santan pekat. Kacau lagi.

Biarkan di atas api hingga daging benar-benar empuk dan mesra serta kuah menjadi pekat.

No comments:

Post a Comment