Kicap
ialah penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa
manis atau masin. Bahan asas pembuatan kicap secara amnya ialah kacang soya
atau kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada
bahan-bahan berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap
juga dapat diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan
tauhu.
Kicap
masin adalah lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kadang-kadang juga
dipergunakan sebagai salah satu bahannya.
BAHAN KISAR
13 tangkai
cili kering
5 biji
bawang merah
2 biji
bawang putih
1/2 sudu
teh jintan kasar
1/2 sudu
teh jintan halus
1 sudu teh
tinggi ketumbar
1 inci
halia dikisar
PROSES MASAK
Panaskan
minyak. Tumiskan rempah 4 sekawan, bahan-bahan kisar dan serai yang dititik
hingga pecah minyak.
Masukkan
gula, kicap masin dan kicap pekat secukupnya. Masukkan daging dan kacau sebati.
Tambahkan sedikit air supaya daging cepat empuk.
Bila
daging mulai empuk dan mesra dengan bahan-bahan tumisannya tadi tambahkan
santan pekat. Kacau lagi.
Biarkan di
atas api hingga daging benar-benar empuk dan mesra serta kuah menjadi pekat.
No comments:
Post a Comment