GULAI
Gulai ialah masakan
bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya
adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak
lemak di luar Negeri Sembilan.
Gulai berasal
daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di
Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang
Minangkabau.
Kini terdapat
beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal
yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat
juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan
hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut
selera masing-masing yang tidak tahan pedas.
RESEPI GULAI IKAN
TENGGIRI INDONESIA
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
500gm isi keping
ikan tenggiri
3 sudu besar santan
2 biji tomato
potong 4
1 keping asam
keping
air secukupnya
sebatang serai
ketuk
2 helai daun limau
purut koyak-koyakkan
BAHAN KISAR
5-6 batang cili
merah-buang biji spy tak pedas
6 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
2 biji buah
keras-untuk memekatkan kuah
sedikit halia
sedikit lengkuas
sedikit kunyit
hidup
PROSES
MASAK
Panaskan
minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan serai dan daun limau purut
dan goreng hingga sedikit garing
Masukkan air dan
ikan. Kemudian masukkan santan dan kacau sekali sekala supaya santan tak pecah bila
ikan masak, masukkan garam secukup rasa
No comments:
Post a Comment