Wednesday, November 29, 2017

RESEPI KERABU KANGKUNG IKAN MASIN

KANGKUNG
Kangkung atau Kangkong (nama saintifik Ipomoea spp.) adalah jenis sayuran berdaun tropika dari keluarga Convolvulaceae. Ia mempunyai taburan tanaman di Asia, Afrika, Amerika Selatan, Amerika Tengah dan Oceania.Di Asia, kangkung boleh dijumpai di hampir mana-mana kawasan berair.

Di Malaysia ia ditanam di seluruh negara terutamanya di kawasan penanaman sayur tanah rendah. Terdapat 2 jenis kangkung yang ditanam secara komersial di Malaysia iaitu kangkung darat (Ipomoea reptans L. Poir) yang berdaun kecil panjang meruncing dan ditanam atas batas, dan kangkung air (Ipomoea aquatica Forsk) yang berdaun lebar dan tumbuh liar di dalam parit atau paya. Kangkung banyak dijual di pasar-pasar termasuk pasar tani, pasar basah dan pasar raya besar seperti Tesco dan Giant.

RESEPI KERABU KANGKUNG
SEKADAR HIASAN

BAHAN BAHAN
Seikat Kangkung  
2 batang serai
3 batang cili merah
10 biji cili padi
2 ekor ikan kering yg ada isi
segenggam kelapa parut
limau nipis
garam
gula


PROSES MASAK
Bersihkan kangkung, ela ambik daun ajer dan celur hingga layu. Kisar cili merah, cili padi dan serai

Gorengkan ikan masin dan tumbuk kasar . panaskan kuali, masuk kelapa parut dan bahan blend


Goreng hingga kering, masuk ikan kering. masuk sikit garam dan gula. Angkat dan gaul bersama kangkung dalam mangkuk besar. perah limau nipis.

No comments:

Post a Comment